Debničky plné Slovenska

Autor: Matúš Marek | 4.7.2014 o 13:22 | (upravené 6.7.2014 o 18:35) Karma článku: 4,28 | Prečítané:  885x

Debničkový predaj potravín sa v posledných dvoch rokoch na Slovensku stáva fenoménom, ktorý sa  ukazuje ako veľmi životaschopným spôsobom podpory malovýroby, pestovania a chovu zvierat tuzemských farmárov.  

Čoraz častejšie skloňovanie pomenovania „debničkovanie“ v médiách prináša mnoho otázok – čo to vlastne je? Aké pre ľudí vyplývajú výhody, ak sa do tohto systému zapoja? Aké naopak hrozia nedostatky?

V tomto krátkom článku sa to pokúsim zodpovedať.

Debničkový systém predaja potravín je v skratke  - chýbajúcim článkom vo vzťahu miestnych farmárov a ľudí žijúcich v mestách.

Čo to znamená?

Predstavte si, že by ste sa chceli začať stravovať lokálne. Či už kvôli kvalite potravín, kvôli životnému prostrediu alebo jednoducho preto, že takisto ako my, veríte, že domáci hospodári by mali dostať šancu nájsť dostatočný odbyt pre svoje produkty. Ak by ste teda chceli nakupovať lokálne produkty, museli by ste najskôr vyhľadať tých, ktorí vám ich vedia ponúknuť, následne najazdiť desiatky kilometrov, kým by ste vyzbierali všetku zeleninu, ovocie, vajíčka, mäso, mlieko a iné dobroty, ktoré by ste radi videli na stole u seba doma.

Okrem toho by ste neustále museli sledovať, ktoré veci sú práve dostupné, ktoré sú v sezóne, koľko toho pre vás farmár môže vyrobiť a ak by vám na tom záležalo, tak aj či má splnené všetky hygienické podmienky pre predaj potravín. Toto všetko za vás spraví poskytovateľ služby známej ako debničkovanie.

Okrem toho, po tom ako nakúpite pohodlne online, to pre vás všetko zabalí, pripraví do košíka či debničky, naloží do chladiarenskej dodávky a dovezie až pred dvere vášho domova.

 

Keďže nemennou pravdou bohužiaľ zostáva, že slovenský farmár nedokáže cenovo konkurovať tomu zahraničnému, mnohých ľudí tento fakt môže odradiť hneď na začiatku. Supermarkety vedia ceny potravín tlačiť nadol a cena je vždy prvá vec, na ktorú každý z nás prihliada. Samozrejme,  kvôli tomuto faktoru sa zdá prirodzené, že debničkové služby nevyhovujú väčšej časť slovenskej spoločnosti.

Ale je lokálne stravovanie skutočne o toľko drahšie, aby si ho mohli dovoliť iba nadpriemerne zarábajúci ľudia?  

Najdôležitejším faktorom pri zodpovedaní tejto otázky je kvalita potravín. Je dobre známe, že výživovo neplnohodnotných potravín potrebuje človek zjesť viac, ako tých kvalitných. Tým pádom musíme zakúpiť  potravín väčšie množstvo a rôzne druhy, aby sa telu dostalo to, čo potrebuje. Naopak, v prípade poctivých produktov ich stačí objemovo podstatne menej.

Mnohé mladé rodiny, ktoré nakupujú potraviny týmto spôsobom preto nepociťujú vyššie finančné zaťaženie, keďže sa stravujú  striedmejšie, ale o to kvalitnejšie.

Takisto treba pripomenúť, že behanie po nákupoch na vlastnom aute takisto stojí peniaze a poplatok za doručenie debničky až pred dvere bytu alebo domu, sa v celkových nákladoch stratí.

Aké nedostatky teda môžu ľudia, ktorí sa zapoja do debničkového systému pociťovať? Okrem už spomínanej ceny môže prípadných záujemcov odradiť najmä to, že pri nákupe potravín online nemajú osobný kontakt s daným produktom (ako tomu býva na napríklad na tržniciach), ale musia sa spoľahnúť na to, že konkrétna firma im doručí potraviny vysokej kvality. Ako v každom podnikaní, aj tu hrá veľkú časť úspechu celého nápadu vzájomná dôvera medzi poskytovateľom služby a zákazníkom. Poskytovateľ sa nielen zaručuje za kvalitu, ale aj pôvod potravín. Veď predsa paradajky zo Španielska si môžete kúpiť  kdekoľvek, preto ak si niekto za ne vypýta viac, než je priemerná cena, musí vedieť zaručiť, že tie, ktoré sa dostanú k zákazníkovi, boli naozaj dopestované v pôde, pokiaľ možno malým, lokálnym farmárom, bez zbytočnej chémie.

Na druhej strane si zákazník musí opäť navyknúť na to, že vo februári sa slovenská paprika jednoducho nedá zohnať, že produkčné kapacity lokálnych farmárov sú oveľa nižšie v porovnaní so spoločnosťami, ktoré importujú desiatky ton ovocia a zeleniny mesačne, preto sa pokojne môže stať, že niektorý týždeň jednoducho daná potravina nebude doručená, pretože počasie, škodcovia, či iné okolnosti, v úspešnom dopestovaní malému farmárovi zabránili.

Preto debničkový systém využívajú najmä ľudia, ktorí vedia tieto okolnosti pochopiť, ktorí vedia, že takto sa svojou troškou môžu pričiniť k podpore lokálnych producentov, ktorí vedia, že nie všetko vyleštené ovocie ho chuťou aj skutočne pripomína, tento druh služby využívajú jednoducho ľudia, ktorí vedia... 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Harabin uniká disciplinárnym trestom

Sudcovi hrozí pokuta, preradenie na súd nižšieho stupňa, ale aj strata talára. Kolegovia ho zatiaľ ani raz neuznali za vinného.

KOMENTÁRE

Ako Danko začal mať problém s kebabom

Keď to hovoril Breivik, vraveli sme, že mu straší vo veži.


Už ste čítali?